Foto van Slagenlandschap Pasgeld in Rijswijk

Gezamenlijke geldzaken en rekeningen

Als u gaat samenwonen of trouwen verandert de situatie rond geldzaken. Vaak moet u dit op een andere manier gaan regelen dan u gewend bent. Op deze pagina vindt u de belangrijkste punten die u kunnen helpen bij het regelen van geldzaken als u gaat samenwonen of trouwen. 

Geldzaken

1. Bespreek uw geldzaken en zet ze op een rij
Welke bezittingen en schulden hebben jullie? Maak een overzicht en zorg dat u eerlijk bent naar elkaar zodat problemen voorkomen kunnen worden.

2. Maak van alle inkomsten en uitgaven een overzicht
Het makkelijkste is gebruik te maken van digitale huishoudboekjes. Veel banken bieden dit aan in bankapps. Bent u het overzicht kwijt en twijfelt u over wat nodig is om een compleet overzicht te krijgen? Bij het Financieel Servicepunt kunnen wij u helpen. 

3. Open een gezamenlijke rekening voor vaste lasten en onvoorziene uitgaven
Wij adviseren een gezamenlijke rekening te openen waarop jullie iedere maand een vast bedrag kunnen storten. Deze kosten zijn voor de vaste lasten. Vaak is het ook handig een bedrag te reserveren voor bijvoorbeeld uitjes, vakanties of onvoorziene uitgaven. Denk aan een wasmachine die kapot kan gaan.
Een andere optie is ervoor te kiezen alle bankzaken gezamenlijk te regelen. Hier zijn voor- en nadelen aan verbonden. Op de website van het Nibud en de consumentenbond is daar meer over te lezen.

4. Bedenk of jullie een huis gaan kopen of huren
Verhuizen jullie naar een ander koop- of huurhuis, of trekt één van jullie bij de ander in? Controleer wat er gebeurt wanneer één van beide komt te overlijden. Wij adviseren alles goed vast te leggen zodat hier in de toekomst geen problemen kunnen ontstaan.

5. Houd dubbele abonnementen en verzekeringen in de gaten
Bekijk samen de verzekeringen en abonnementen die jullie apart hebben. Een aantal verzekeringen kunnen jullie samen afsluiten, denk aan inboedel of aansprakelijkheid. Als u hier allebei voor verzekerd bent, zet één verzekering dan op twee namen en zeg de andere verzekering op. Zo besparen jullie kosten.   

Belastingen

Ga na of jullie fiscaal partner zijn

Fiscale partners doen samen de belastingaangifte en kunnen inkomsten en aftrekposten verdelen. In sommige gevallen wordt u automatisch fiscaal partner. Bijvoorbeeld als u trouwt, geregistreerd partner wordt, samen een kind krijgt of samen een woning koopt. Dit heeft gevolgen voor belastingen en toeslagen.

Bij twijfel of jullie elkaars fiscaal partner zijn, doe de check op de website van de Rijksoverheid.

Hebben jullie toeslagen van de Belastingdienst en gaan jullie samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van uw toeslagen. Voor meer informatie en wijzigingen ga langs bij de inloopspreekuren van het FSP. 

Juridische zaken

Afspraken vastleggen
Het vastleggen van afspraken met betrekking tot bezittingen is belangrijk, denk bijvoorbeeld aan een woning. Als u gaat samenwonen, legt u dit vast in een samenlevingscontract. Dat kan bij de notaris, maar jullie kunnen ook samen een overeenkomst opstellen.

Afspraken vastleggen bij trouwen of geregistreerd partnerschap. 
Gaan jullie trouwen of worden jullie geregistreerd partners? 
Sommige zaken zijn dan via de wet automatisch geregeld. Standaard geldt er een beperkte gemeenschap van goederen. Dit zegt iets over de verdeling van jullie bezittingen en schulden vóór en tijdens het huwelijk. Zijn er andere afspraken die jullie willen maken? Dan kan dat via de notaris.

Meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap is te vinden op de website van de Rijkoverheid.

Verblijvingsbeding
Denk ook aan een verblijvingsbeding. Daarin is te vinden wat er gebeurt met jullie gezamenlijke bezittingen als één van jullie overlijdt. Zo voorkomt u dat alles naar de erfgenamen van uw partner gaat en u misschien zelfs wel het huis uit moet.

Samenlevingscontract
Wat u moet zetten in een samenlevingscontract kunt u vinden op de website van het Juridisch Loket

Een notaris kost geld. Is deze te duur?

In principe mag een notaris zelf het tarief bepalen. Ga altijd op zoek naar een goede notaris voor een scherp tarief. Is het tarief nog steeds te hoog? Misschien komen jullie dan in aanmerking voor een lager tarief (het maximumtarief voor minder draagkrachtigen). Hiervoor is een inkomensverklaring nodig.

Meer informatie over tarieven en mogelijkheden? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of wilt u direct geholpen worden? Neem contact met ons op of kom langs bij het Financieel Servicepunt. Wij staan klaar om u te helpen!

Kom in contact

Partners van FSP Rijswijk:

Heeft u vragen over geldzaken, of heeft 
u geldzorgen?

Wij staan voor u klaar met gratis hulp en advies!

Bel 14070 (Nu gesloten) Stuur een e-mail naar serviceteam@rijswijk.nl Meer contactgegevens
Jonge vrouw kijkt lachend in de camera met haar armen over elkaar