Foto van Slagenlandschap Pasgeld in Rijswijk

Wij gaan scheiden 

Bij een scheiding verandert er veel. Ook op het gebied van geldzaken. Dat kan best ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen en ondersteuning om u op weg te helpen.

Geldplan Scheiden

Om snel inzicht te krijgen in uw nieuwe financiële situatie, kunt u het Geldplan Scheiden gebruiken. In het Geldplan kunt u zien wat er financieel verandert en welke stappen u kunt zetten.

Video: Geldplan Scheiden

Wat betekent een scheiding voor uw geldzaken? 

Een scheiding kan invloed hebben op uw inkomen. Misschien moet u alimentatie betalen of ontvangen. Heeft u samen een koopwoning? Dan moet u afspraken maken over wie er blijft wonen of hoe u de woning verdeelt. Ook brengt een scheiding soms extra kosten met zich mee, zoals advocaatkosten.

Het Nibud biedt uitgebreide informatie om uw geldzaken op orde te houden. Ook kunt u bij ons terecht voor advies. Neem gerust contact op of loop binnen op ons inloopspreekuur.

Eigen onderneming en scheiding 

Scheiden kan effect hebben op uw onderneming. Bij de eerste stappen om de scheiding in gang te zetten komen vaak grote vragen op. Hoe ga ik het praktisch allemaal regelen? En wat zijn de gevolgen voor mijn bedrijf? Kan ik de continuïteit waarborgen? En heeft mijn partner ook recht op een deel van de waarde van het bedrijf? De Kamer van Koophandel geeft hier meer informatie over.

Scheiding en uw koopwoning

Heeft u een koopwoning? Dan hangt het van uw situatie af wie recht heeft op de woning. Bent u allebei eigenaar? Dan moet u de waarde of eventuele schuld verdelen. Soms is verkopen de beste oplossing. Het Juridisch Loket kan u helpen met de juiste stappen.

Alimentatie

Als u ook kinderen heeft, moeten er meer zaken geregeld worden. Mogelijk is er sprake van kinderalimentatie. Dit hangt af van wie het meeste verdient en hoe de zorg wordt verdeeld. Tot de 18e verjaardag gaat dit geld naar de andere ouder. Daarna ontvangt het kind het zelf.

Het is goed om te weten dat partneralimentatie geldt als inkomen en opgegeven moet worden bij de Belastingdienst. Houd er rekening mee dat u hierover belasting moet betalen. Kinderalimentatie is vrijgesteld van belasting.

Betaalt uw ex-partner de alimentatie niet of maar deels? Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) kan u helpen om de alimentatie alsnog te ontvangen. Wacht hier niet te lang mee: u moet het LBIO inschakelen binnen zes maanden nadat de betaling is gestopt.

Ontvangt u een bijstandsuitkering? Geef het dan door aan uw contactpersoon bij de gemeente. Dit wordt namelijk als inkomen gezien en kan gevolgen hebben voor uw uitkering. Krijgt u een uitkering van het UWV? Dan wordt alimentatie niet gekort, maar telt het wel mee als inkomen bij het berekenen van toeslagen.

Moeder en dochter in een museum wijzend

Juridische hulp

Voor de meeste scheidingen heeft u een advocaat nodig. Heeft u juridisch advies nodig, maar geen geld voor een advocaat? Het Juridisch Loket biedt gratis advies en kan u helpen met een toevoeging voor rechtsbijstand.

Gezinshulp of ondersteuning bij scheiding

Jaarlijks krijgen ongeveer 86.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Vaak verloopt de scheiding goed, soms wat moeizamer. Kenniscentrum Kind en Scheiding en het Centrum voor Jeugd en Gezin van de gemeente kunnen u op weg helpen en bieden advies voor, tijdens of na een scheiding.

Neem contact met ons op 

Heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op. Dit kan door te bellen naar 14 070 of een mail te sturen naar serviceteam@rijswijk.nl

 

Meer contactgegevens

Partners van FSP Rijswijk:

Heeft u vragen over geldzaken, of heeft 
u geldzorgen?

Wij staan voor u klaar met gratis hulp en advies!

Bel 14070 (Nu gesloten) Stuur een e-mail naar serviceteam@rijswijk.nl Meer contactgegevens
Jonge vrouw kijkt lachend in de camera met haar armen over elkaar