Hulp bij schulden

Geldzaken bij scheiding

Uit elkaar? Waar moet u rekening mee houden?

Visual scheiding - FSP Rijswijk

Uit elkaar gaan is geen makkelijke periode. Dan brengt het ook nog veel geregel met zich mee, zeker als u kinderen heeft. Dat geldt ook voor uw geldzaken. De scheiding kan (tijdelijke) geldzorgen geven. Zo wordt uw gezinsinkomen mogelijk minder. En soms komen er ook kosten voor advocaten bij. Misschien moet u ook alimentatie voor uw ex-partner en/of kind betalen? 

Door zo snel mogelijk uw nieuwe financiële situatie helder te hebben, voorkomt u (grote) geldproblemen of schulden. Het Nibud geeft uitgebreide informatie over wat u kunt doen om grip te houden op uw geldzaken na een scheiding.

Scheiding en uw koopwoning

Gaat u uit elkaar en heeft u een koopwoning? Wie recht heeft op de koopwoning hangt af van uw situatie. Bekijk wie de eigenaar van de woning is en probeer samen afspraken te maken. Bent u beiden eigenaar van de woning, dan moet u overwaarde of schuld op de woning verdelen. Soms moet u de woning verkopen. Het Juridisch Loket helpt u op weg om de juiste stappen te zetten.

Wilt u meer weten over de financiële gevolgen of wilt u advies? U kunt ook altijd contact met ons opnemen voor een afspraak of langskomen zonder afspraak op het spreekuur.

Alimentatie

De scheiding is geregeld en de afspraken met uw ex-partner zijn gemaakt. Uw ex betaalt uw kind(eren) kinderalimentatie en voor uzelf partneralimentatie. Partneralimentatie geldt als inkomen en moet daarom worden opgegeven bij de Belastingdienst. U moet hierover nog belasting en premies betalen. Houd er dus rekening mee dat de Belastingdienst over de ontvangen partneralimentatie nog ongeveer een derde deel zal inhouden, bijvoorbeeld via de aanslag Inkomstenbelasting. Reserveer daarom het deel van uw partneralimentatie dat u aan de Belastingdienst moet betalen.
Vergeet ook de partneralimentatie niet op te geven bij de Belastingdienst. Zo voorkomt u een naheffing of navordering van de Belastingdienst met extra kosten zoals rente of een boete. Kinderalimentatie is vrijgesteld van belasting en hoeft u dus niet op te geven bij de Belastingdienst. 

Betaalt uw ex-partner de alimentatie niet of niet helemaal? Neem dan contact op met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het LBIO helpt u om de alimentatie toch te krijgen.U moet het LBIO wel binnen zes maanden nadat uw ex partner gestopt is met betalen inschakelen.

Krijgt u een bijstandsuitkering van de gemeente? Geef aan uw contactpersoon bij de gemeente door dat u partner- en/of kinderalimentatie krijgt van uw ex. De gemeente ziet dit als inkomsten en houdt dit in op uw uitkering.

Krijgt u een uitkering van het UWV? De partner- en/of kinderalimentatie wordt niet gekort op uw UWV-uitkering. Het wordt wel als inkomsten meegerekend als u een toeslag krijgt van het UWV omdat uw inkomen onder het sociaal minimum ligt. Meld bij uw contactpersoon van het UWV dat u alimentatie krijgt.

Heeft u nog vragen of wilt u advies over wat u kunt doen om geldzaken na een scheiding op orde te houden of te krijgen? Of heeft u hulp nodig bij het oplossen van geldproblemen of schulden? Neem contact met ons op voor een afspraak of kom zonder afspraak langs op het spreekuur.

Juridische hulp

Bij een scheiding moet u van alles regelen. Alleen bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap, waarbij geen minderjarige kinderen betrokken zijn, is geen advocaat verplicht. Bij alle andere vormen van scheiding is een advocaat wel verplicht. Wilt u advies hierover? Of kunt u geen advocaat betalen en heeft u wel juridische hulp nodig? Voor gratis juridisch advies of rechtsbijstand kunt u naar het Juridisch Loket.

Gezinshulp of hulp bij vechtscheiding

Heeft u andere soort hulp nodig bij uw scheiding? Bijvoorbeeld rondom uw kinderen of bent u in een vechtscheiding gewikkeld? Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG Rijswijk) biedt ondersteuning aan kinderen en ouders in Rijswijk, die met scheiding te maken hebben.

Naar de website van CJG Rijswijk

Er kwam een moment dat ik moest toegeven: ik red het niet alleen

"Ik ben blij dat ik toch naar een instantie ben gegaan. Het is hard, je moet met je billen bloot. Maar mijn bel staat weer aan. Ik durf mijn kleinkinderen weer te laten komen. Ik maak mijn brievenbus weer open. Als je er doorheen bent, voel je je de koning te rijk."
Lees het hele verhaal van Cora Faber op Kom uit je Schuld.nl

Als laaggeletterde hou je je stil..

"Natuurlijk ben je, ook als laaggeletterde, zelf verantwoordelijk. Je moet op tijd aan de bel trekken. Maar het helpt als er in je omgeving en bij instanties meer oog is voor laaggeletterdheid. Dan durf je er sneller voor uit te komen."
Lees hoe Marchien haar schouders eronder heeft gezet op Kom uit je schuld.nl.

De winkel was mijn kindje, dat moest en zou ik redden’

"Achteraf zie je dat je constant achter de feiten aan liep. Telkens dacht ik: volgende maand komt het goed. Je ziet dat bij veel ondernemers. Het eindigt ermee dat je serieus aan zelfmoord denkt. Maar ik heb heel veel geleerd van dit proces. Ik ben eruit gekomen en heb mijn bestemming bereikt."
Lees hoe Marc Mulder zijn bedrijf verliest en schulden overhoudt op Kom uit je schuld.nl.

U staat er niet alleen voor!

Onze specialisten helpen u graag verder. Kom in contact.

Laat ons u helpen